top of page

Novinka ze stáje Microsoft: SQL Server 2022

Společnost Microsoft vydala nový SQL Server 2022. Jedná se o verzi s dosud nejrozsáhlejší podporou Azure, která přináší inovace v oblasti výkonu, zabezpečení a dostupnosti.


I po třech desetiletích je SQL Server stále databázovým tahounem pohánějícím jak interní řadu podnikových aplikací, tak rozsáhlé veřejné webové stránky, jako je Stack Overflow.


Přestože některé databázové úlohy migrovaly do cloudu, existuje spousta nových funkcí, které je třeba podpořit širokou škálou databázových scénářů. Další verze SQL Serveru má více nástrojů a nabízí integraci se službami Azure pro zálohování nebo analýzu, které pomáhají v případech, kdy je to pro firmu správnou volbou.


„Jako databázová platforma poskytuje SQL Server zákazníkům maximální flexibilitu od edge po cloud. Klienti mohou v závislosti na své pracovní zátěži a požadavcích aplikací nasadit SQL Server v prostředí dle vlastního výběru,“ řekl Asad Khan, ředitel programového managementu pro Microsoft Azure. „Naši zákazníci provozují SQL Server od okrajových zařízeních s malými rozměry, která podporují scénáře typu IoT, až po obrovské servery, na kterých běží kritické aplikace s hybridní stopou ve veřejném cloudu.“


SQL Server 2022 umožňuje migraci úloh do Azure SQL Managed Instance prakticky bez výpadků, uživatelé však mohou databáze obnovit zpět také na SQL Server ve své vlastní infrastruktuře.

Pokud provádíte upgrade hardwaru na serveru nebo jej někam fyzicky přesouváte, pracovní zátěž lze dočasně přesunout do Azure a poté ji vrátit zpět, až bude připravena.


Licencování SQL server 2022

Pokud se podíváme na licencování, je trochu složitější než v minulých letech:

  • Licence s CAL (přístupové licence) - u těchto licencí se nic nemění

  • Licence na CORE (jádra) - větší tlak na předplatné verze - Budete-li potřebovat licence na CORE s nutností virtuálního serveru, je nově potřeba koupit licence s SA v rámci OV smlouvy, popřípadě předplatnou verzi licence.


40 zobrazení

Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page